Cetatea Rapsóné
Se presupune că Cetatea Rapsóné a fost o cetate de apărare, însă în tradiţia locală trăiesc fel şi fel de legende despre cetate: se spune că aici a trăit doamna Rapsóné, care a reuşit să păcălească până şi diavolul.
Cetatea a fost construită, conform cercetătorilor, în secolul 11-12 în perioada dinastiei lui Árpád. Cetatea lui Rabsonné a făcut parte din cetăţile de apărare, şi asigura supravegherea Pasului Bucin împreună cu Cetatea lui Firtos. Data exactă a disparitiei nu poate fi stabilită, dar este foarte probabil că la sfârşitul domniei dinastiei Arpad, deja nu mai exista. Ruinele Cetatii Rapsonné dateaza inca din anul 1110.
Legenda cetăţii Rapsonné: După disparitia cetăţii s-a format legenda locală privind acest edificiu. Spun oamenii că, la un moment dat, cetatea a aparținut unei văduve neînchipuit de frumoasă și de bogată. Avea pământuri și comori, de nici nu le mai știa numărul. Cum era extrem de credincioasă și mergea tocmai până la Cluj, la slujbe, își distrugea caleștile pe drumurile grele. Așa că a apelat la necuratul ca să îi netezească drumul. Zis și făcut. Necuratul i-a făcut calea ușoară, numai că văduva nu a mai vrut să-l plătească. Așa că dracul s-a supărat groaznic și a distrus tot ce aparținea femeii. Inclusiv cetatea... Din vechea cetate secuiasca au ramas doar ruine dar impresioneaza prin peisajul deosebit, dominat de paduri de foioase, in care este situata.
Traseu: Ieşim din Praid spre est, spre Pasul Bucin, urcăm valea Târnavei Mici până la piatra kilometrică nr. 5. Lăsăm maşina în parcarea amenajată şi urcăm pe drumul forestier care urcă prin poieni şi făneţe spre nord pănă când ajungem la formaţiunea stăncoasă Piatra Rab (905 m, 2,5 km de la şosea). Vârful din faţă (952 m), pe care era odată cetatea "Rapsonné" (Cetatea Rab), merită escaladat dinspre versantul sud-estic.